Delite
Pogledaj prethodnu temuIći dolePogledaj sledeću temu
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Sosina banatska kuhinja

taj Sre Nov 18, 2009 6:37 am


Izreka kaže da iza uspešnog muškarca stoji uspešna žena. Dakle, moj
Lala će putovti a ja ću iz kuhinje potkretpljivati njegovu snagu za
turističke podvige, jer naš dragi zaokrugljeni gurman bez hrane ni do
železničke stanice ne bi stig’o. Zato sam ja, kuvajući Lali, odvajala
recepte a koji takođe svedoče o kulturi i specifičnosti našeg Banata. S
obzirom da ne volim da kuvam sama, a dok Lala putuje, pozivam vas da
zajedno otkrijemo i uživamo u ukusima banatske kuhinje.



Čorba od kobasica




Pošaljem Lalu da kupi:


· 1 glavicu crnog luka
· 1 šargarepu
· 1 peršunov koren
· 3-4 velika krompira
· 2 dimljene kobasice
· 1 šolju kiselog mleka


Način pripreme

Očišćen krompir ubaciti u posudu sa hladnom vodom i staviti da se kuva.
Skuvani krompir izvaditi, staviti u metalnu posudu i izmrviti drvenom
kašikom. Tečnost od kuvanog krompira staviti ponovo na vatru i kada
provri, dodati sitno seckano povrće i očišćene i na kolutove isečene
kobasice. Ostaviti još malo da prokuva. Čorbu služiti sa kiselim mlekom.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Sosina banatska kuhinja

taj Sre Nov 18, 2009 6:38 am
Gulaš čorba





Kratko objašnjenje...


Gulaš je jelo koje se može naći u kuhinjama zemalja koje su bile pod austro-ugarskom vladavinom. Naziv potiče od mađarke reči gulyas što znači stočar.

Pošaljem Lalu da kupi:


· 400 g goveđeg mesa
· 1 glavicu crnog luka
· 4 krompira
· 2 kašike soka od paradajza (ili svež paradajz)
· 20 ml ulja
· 4 kašike brašna
· 1 jaje
· mleveni kim
· slatku tucanu papriku
· peršunov list
· so

Način pripreme

Ubaciti meso u hladnu posoljenu vodu, staviti da se kuva, zatim dodati
luk presečen na pola i krompir. Skuvano meso izvaditi i odložiti za
spremenje drugih jela. Napraviti zapršku na ulju sa sokom od paradajza,
malo vode, kimom i tucanom paprikom. Zapršku sipati u skuvanu supu. Od
brašna i jaja sa malo soli, umesiti testo koje se oblikuje kašikom u
knedle i koje se pojedinačno spuštaju u supu da se kuvaju. Čorbu
služiti sa iseckanim svežim peršunom.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Sosina banatska kuhinja

taj Sre Nov 18, 2009 6:38 am
Sarma





Kratko objašnjenje...


Sarma potiče iz turskog kulinarskog nasledja. Naziv potiče od turske reči sarmak koja znači složiti ili urolnati. U Turskoj sarma se zove i dolma.

Pošaljem Lalu da kupi:


· 300 g mlevenog svinjskog mesa
· 200g mlevenog goveđeg mesa
· 100 g pirinča
· 150 g ulja ili masti
· 200 g crnog luka
· 50 g tečnosti od supe
· 300 g paradajza
· 2 glavice kiselog kupusa
· biber
· timijan
· 1 lovorov list



Način pripreme

Propržite luk na ulju i pomešajte ga sa mesom. Pirinač oprati i
ostaviti ga 15 minuta potopljenog u vodi. Pomešajte meso, pirinač,
mleveni biber, so, timijan, sitno seckani selen, 1 kaščicu supe, 1 jaje
– dobro sjediniti smesu. Može se dodati i 1 izrendana šargarepa.
Proberite tanje listove kupusa i dobro ih operate ako je kupus suviše
kiseo ili slan. Zahvatite kašikom smesu veličine oraha i položite na
kraj lista, uviti list kupusa sa ivicama savijevim unutra. Sitno
iseckajte preostali kupus. Na dno posude staviti grančice mirođije ili
selena. Sarme poređati u više redova između kojih ubaciti dimljema
rebra i slaninu, a na kraju odozgo staviti preostali iseckani kupus.
Naliti vodom da sarme budu prekrivene tečnošću. Dodajte timijan,
lovorov list, sok od paradajza (može i svež paradajz), poklopite posudu
i ostavite sarme da se kuvaju na tihoj vatri 2-3 sata. Dodati vrelu
vodu kada se nivo tečnosti smanji. Po želji, sarme se mogu prebaciti u
pećnicu nakon prvih sat vremena kuvanja na vatri. Uz sarme se može
služiti kačamk, mileram i ljuta papričica.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Sosina banatska kuhinja

taj Sre Nov 18, 2009 6:39 am
Kačamak





Kratko objašnjenje...

Kačamak je vrsta jela veoma popularna u Rumuniji. U prošlosti, ovo jelo
tradicionalno je bilo prisutno u seoskim kućama kao vrsta hleba, a
danas se može naći na jelovnicima najboljih restorana. Razlog široke
zastubljenosti ovog jela potiče iz vremena otomanske vladavine, kada su
turci naplaćivanli danak seljacima u žitu a ne u kukuruznom brašnu.

Za 10 porcija, pošaljem Lalu da kupi:

· 800 g kukuruznog brašna
· 50 g putera (po želji)
· 30 g soli

Način pripreme

U posudu sa vodom koja ključa postepeno dodavati kukuruzno brašno uz
neprestano mešanje. Na umerenoj vatri kuvati dok smesa ne dobije
željenu gustinu. Na kraju dodati puter i promešati.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Sosina banatska kuhinja

taj Sre Nov 18, 2009 6:39 am
Gibanica





Kratko objašnjenje...

Gibanica je srpsko tradicionalno jelo i obično se pravi sa sirom ali
može i sa spanaćem, mesom ili krompirom. Gibanica, slična po sastavu,
može se naći i u nacionalnim kuhinjama Makedonije, Bugarske, Bosne i
Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.



Šaljem Lalu da kupi sledeće:


· ½ kg kora za gibanicu
· 300 gr masnog sira
· 150 gr kajmaka
· 4 jaja
· 200 ml kisele vode
· 200 ml ulja
· ½ kesice praška za pecivo
· so

Način pripreme

Sir dobro izgnječiti,dodati kajmak i dobro umućena jaja. Posoliti po
potrebi. Dodati kiselu vodu, ulje, prašak za pecivo i sve dobro
promešati. Podmazati tepsiju i na dno staviti jednu koru. Svaku koru
umakati u fil, gužvati, malo ocediti i ređati u tepsiju. Tako treba
utrošiti sve kore, a jednu ostaviti za vrh. Dve kašike od fila (koje
smo odvojili) pomešati sa 2 kašike ulja i sa time premazati gibanicu
pre pečenja. U slučaju da vam je ostalo višak fila, prelijte gibanicu
pre nego što ste stavili poslednju koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200
°C. Pri kraju, isključiti rernu, izvaditi gibanicu, poprskati je vodom
i vratiti još malo u rernu. Gotovu gibanicu, izvaditi iz tepsije i
pokriti čistom krpom da malo odstoji i omekša.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Sosina banatska kuhinja

taj Sre Nov 18, 2009 6:40 am
Pita sa lukom i džigericom




Pošaljem Lalu da kupi:


· 400 g brašna
· 400 ml tople vode
· 2 glavice crnog luka
· 200 g pečuraka
· 200 g pileće džigerice
· 1 vezu mirođije
· 1 ½ čaše ulja
· so
· biber


Način pripreme

Umesiti brašno, vodu, ulje i so i razviti kore. U dinstani luk dodati
pečurke i džigericu i još malo sve zajedno propržiti. Kada džigerica
dobije belu boju dodati so, biber i sitno seckanu mirođiju. U podmazani
pleh ređati kore i smesu u dva neizmenična sloja, a kao poslednji sloj
staviti koru premazanu uljem. Pleh ubaciti u prethodno zagrejanu rernu
i peći na tihoj vatri.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Sosina banatska kuhinja

taj Sre Nov 18, 2009 6:40 am
Banatska švapska salata





Kratko objašnjenje

Pre 200 godina švabe su napustile južnu Nemačku i nastanile su se u
Banatu. Iako brojna i značajna etnička grupa, tokom poslednjih godina
proteklog veka većina njenih pripadnika napustila je Banat i vratila se
u Nemačku. Uprkos njihovom odlasku, švapska kuhinja ostala je u nasleđe
Banatu, kao svedok jednog dela njegove multikulturne prošlosti.

Pošaljem Lalu da kupi:


· 1-2 kg roze krompira
· so
· biber
· 1 glavicu crnog luka
· 200 ml kuvane vode
· 3 kašike sirćeta
· 1 kaščicu senfa
· 1 kaščicu šećera
· 5 kašika ulja


Način pripreme

Oprati i kuvati krompir u posoljenoj vodi oko 20 minuta a zatim
izvaditi krompir iz vode, prohladiti i oljuštiti. Kada se sasvim
ohladi, krompir iseći na kolutove (debljine oko 5 mm), posoliti i
pobiberiti po ukusu. Sitno iseckati luk i ubaciti ga u vrelu vodu
začenjenu dodatkom za povrće, pa dodati senf, sirće, so, biber i šećer.
Staviti sve zajedno da proključa, skinuti sa vatre i odmah preliti
preko krompira. Ostaviti da upije oko 1 sat. Preliti uljem i pažljivo
promešati da krompir ostane ceo. U salatu se mogu dodati po ukusu
paradajz, krastavci ili rotkvice.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Sosina banatska kuhinja

taj Sre Nov 18, 2009 6:40 am
Doboš torta





Kratko objašnjenje...

Doboš torta je recept poznatog mađarskog poslastičara Jozefa C. Doboša
a koji ju je sačinio još 1884. godine. Ovu kulinarsku premijeru prvi su
okusili car Franc Jozef I i carica Elizabeta.

Lalu šaljem da nabavi sledeće namirnice:


Za kore
· 6 jaja
· 120g šećera u prahu
· 120g brašna
· 30g putera
· 150g šećera
· sirće


Za fil
· 6 jaja
· 170g šećera u prahu
· 100g rendane čokolade
· 200g putera
· vanila
· šlag


Način pripreme

Umutiti 6 žumanaca sa prah šećerom i postepeno dodavati brašno,
prethodno umućena belanca i istopljeni puter. Od ove smese ispecite
6-10 kora (savetujemo da kore pečete na dnu naopako prevrnute posude -
pleha, posute bašnom). Istopite šećer sa 2 kapi sirćeta i dobijeni
karamel prelijte preko najuspelije kore, a dok se karamel nije stvdrnuo
nožem označite parčiće. Za fil umutite 6 jaja, šećer u prahu i rendanu
čokoladu, pa mutiti dok se smesa ne zgusne. Ohladiti smesu a zatim
dodati šećer u prahu, vanilu, puter i sve dobro umutiti. Ređadi red
kore - red fila, a na kraju staviti koru sa karamelom i ukrasiti je
šlagom.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Sosina banatska kuhinja

taj Sre Nov 18, 2009 6:41 am
Knedle sa šljivama





Kratko objašnjenje...

Ovo jelo je austrijskog porekla a u srpskom i rumunskom Banatu zove se
Gomboci. Jelo se služi za ručak ili večeru a najčešće se sprema na
jesen ili kasno leto kada rađaju šljive.



Moj savet

Takođe, veoma su ukusne knedle punjene trešnjama, višnjama ili slatkom.
Kada knedle pospete prezlama, možete ih ubaciti 15-tak minuta u pećnicu
na tihu vatru.

Lali dajem listu za kupovinu:

· 1 kg krompira
· 500-700 g šljiva (malih)
· 300 g brašna
· 2 jaja
· so
· 2 kašike putera ili margarina
· prezle


Način pripreme

Šljive oprati i izvaditi koštice. Obariti i ispasirati krompir. Za
pripremu testa, u posudi izmešati krompir, brašno, jaja i pola kašičice
soli. Testo dobro umesiti, podeliti na 2-3 dela, razvući oklagijom sa
obe strane dok se ne dostigne debljina od 4-6 mm. Ukoliko se testo
lepi, dodati brašno. Testo isecite na kvadrate, stavite šljivu i
oblikujete loptice, tako da šljiva bude sasvim umotana u testo.
Stavite posudu punu vode na vatru da proljuča i ubacite knedle da se
kuvaju. Knedla je skuvana kada ispliva na površinu. Izvađene knedle
poređati na tanjir i posuti prethodno proprženim prezlama na puteru.
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Re: Sosina banatska kuhinja

taj Sre Nov 18, 2009 6:41 am
Štrudla od jabuka i grožđa





Kratko objašnjenje...

Poslastica potiče iz Habsburške imperije. Legenda kaže da je imperator
naredio da testo bude toliko tanko da se kroz njega mogu čitati
ljubavna pisma.

Pošaljem Lalu da kupi:

· 1 paket tankih kora
· 200g grožđa bez koštica
· 200g oljuštenih jabuka
· 2 kaščice džema od ribizla
· 100g šećera u prahu
· 50g lešnika
· 50g oraha
· 1 jaje
· 2 kašike prezli
· cimet


Način pripreme

Premazati svaku koru istopljenim puterom. Za fil, izmešati grožđe, džem
od ribizla, 50 g šećera u prahu, lešnik i žumance i ravnomerno naneti
na kore i urolati. Za drugi fil, pomešati izrendanu jabuku, orahe, 2
kašičice prezli i 50 g šećera u prahu, naneti na koru i urolati.
Štrudle, urolovane i premazane puterom poređati u podmazani pleh,
ubaciti u zagrejanu rernu i peći dok ne porumene. Ohladiti, iseći i
posuti šećerom u prahu.
Sponsored content

Re: Sosina banatska kuhinja

Pogledaj prethodnu temuNazad na vrhPogledaj sledeću temu
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu