Nemačka kuhinja

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Nemačka kuhinja

Počalji od MustraBecka taj Ned Jan 25, 2009 8:47 am

Sa više od 1200 pivara u kojima se toče oko 5000 različitih vrsta piva, Nemačku često nazivaju zemljom piva. Međutim, raznolikost ove zemlje nije samo u pivu, nego i u hrani koja se konzumira.
Od sveže ribe tradicionalne hamburške ribarnice do krompira koji se servira još od XVIII veka kao kuvani slani krompir u raznim kuvanim jelima ili kao pogača od krompira.
Nemački obrok je nezamisliv bez jednog od 300 vrsta zdravog hleba, uzimajući u obzir da su se nemački pekari još odavno okitili lovorikama, proizvodeći mala i lepa peciva. Između obroka Nemci često piju prirodnu mineralnu vodu, koja se puni sa 550 izvora. Pre nego vas ponude vinom, sigurno će zapaziti ukusnu i estetski serviranu trpezu.
Skladno izabrani servisi su neizbežan deo ponude hrane i pića u Nemačkoj. Nemci su posebno ponosni na svoju proizvodnju porcelana, stakla, čija su majstorska dela krasila trpeze domova careva i kraljeva.
Različiti činioci su uticali na to koje će jelo biti lokalni specijalitet u određenom regionu ili državi u Nemačkoj, kao, na primer, plodovi koji u tom području uspevaju ili stepen razvoja. Prepoznatljiv je uticaj kuhinje susednmih zemalja- češka i austrijska kuhinja su bitno uticale na bavarsku kuhinju, dok je na severni deo uticaj vršila Skandinavija i Velika Britanija. Osnovni sastojci dostupni svim nemačkim pokrajinama, od obale Severnog i Baltičkog mora do podnožja Alpa na jugu, u osnovi su isti, a razlikuju se samo u detaljima. Na taj način svaka federalna država ima svoja istorijska, kulturna i gastronomska obeležja. Kako bi regionalna hrana dobila na vrednosti, kreativni gastronomi se zalažu za vraćanje starim receptima kao osnovi za pripremanje hranljivih i zdravih jela.
Ono što prvo zapazite kod žitelja Berlina su mali obroci između glavnih jela, što govori da Berlinci nemaju vremena. Berlinska hrana je jednostavna i zdrava: jaka, oskudna trpeza, u kojoj ćete prepoznati uticaj raznih kuhinja, koji su nosili emigranti iz mnogo zemalja. Njihove salate, razne vrste povrća, kobasice trajno su obogatile gradsku kuhinju. Berlinska i branderbuška kuhinja ima mnogo zajedničkih karakteristika koje počivaju na izobilju ribe, divljači, povrća i voća, svežeg kravljeg sira, krompira, kiselih krastavaca...
U severnim delovima Nemačke, pored lokalnih specijaliteta, ponudiće vas gulašem, raznim vrstama šunki i svim vrstama ribe. U prošlosti je u ovim krajevima, zbog hladne zime i napornog rada na otvorenom, ljudima bila neophodna velika količina energije. Ipak, danas je i u ovom područjima redukovana masnoća, a jela su lakša.
Žitelji Hamburga uživaju u ukusima i kada su u pitanju hrana i piće, pare nisu važne- "U Hamburgu prvo možete da jedete na engleski, francuski ili nemački način."
Za građane Bremena karakteristična je izreka "da se mnogo jede i da se jede kvalitetno", što pokazuje ljubav prema hrani. Ovo je svojevrstan paradoks ako se zna da žitelji Bremena važe za mršave ljude. Bremenci dobro završen posao proslavljaju vinom. Ne u izobilju- to Gospod ne dozvoljava, samo u zadovoljstvu...u bremenskom stilu.
Ukoliko pođete do Donje Saksonije dočekaće vas jednostavna i bogata jela, a pre svega sa keljom sa kobasicama i sirom. U regionu Esena dominantna su dva specijaliteta- zeleni sos i frankfurtske kobasice. Bavarska kuhinja je bogata kao i njeni pejsaži i svetski poznato pivo. Među najznačajnijim specijalitetima ove kuhinje spadaju pečena svinjetina, teleća bela kobasica i pašteta od crne džigerice.
Ukoliko želite da doživite nemačku kuhinju, najbolje je da posetite minhenski "Oktoberfest", da pijete pivo iz litarskih krigli i da uživate u romantičnim dvorcima iz bajke.
avatar
MustraBecka

Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu