Delite
Pogledaj prethodnu temuIći dolePogledaj sledeću temu
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Švajcarska kuhinja

taj Ned Jan 25, 2009 8:49 am
Švajcarska, zemlja prelepih planina, jezera, pašnjaka, netaknute bogate prirode, nadaleko je čuvena po svojim kulinarskim specijalitetima. Živeći u harmoniji sa prirodom, Švajcarci su uspeli da od nje uzmu ono najbolje i naprave čuvene sireve i slatkiše, a od bogate ponude krompira, goveđeg i svinjskog mesa vrsne specijalitete.
Nacionalnim specijalitetima se smatraju sirevi Ementaler, Gruyere, Vacherin, Appenzelle, koji potiču iz različitih regiona zemlje. Najpoznatije jelo od krompira je Rosti- zapečeni rendani krompir, koji se može služiti za doručak ili ručak. Za doručak ili večeru Švajcarci najčešće jedu topli hleb sa puterom i džemom. Po ugledu na francusku kuhinju i švajcarska se može pohvaliti svojim pecivima, a naročito slatkim ili slanim torticama sa raznim filovima: kisele jabuke, sir, luk.
Švajcarska se naročito ponosi čokoladama čiji ukus predstavlja pravi užitak za sva čula. Od slatkiša se izdvajaju torta od šargarepa, torta od putera i višanja, slatki
hleb sa kruškama, kao i kolač od meda preliven šećerom koji potiče iz Bazela, a u vreme karnevala posebni kolači sa kremom, lešnicima ili suvim grožđem.
Iz svoje bogate ponude Švajcarci izdvajaju i jela od mesa, naročito teleće meso u sosu od pečuraka uz obavezan Rosti, kao i razne vrste kobasica i salama.

Regionalna jela
U zavisnosi od regiona Švajcarske u kom boravite, imate priliku da osetite uticaj francuske, italijanske i nemačke kuhinje, koje svojom kombinacijom čine švajcarrsku kuhinju izuzetno bogatom specijalitetima koji zadovoljavaju i najistančaniji ukus.Specijaliteti iz francuskog dela podrazumevaju sušeno goveđe i svinjsko meso koje se, izrezano na tanku parčad, služi uz kisele krastavce. Ovaj region se diči i dimljenim kobasicama sa prazilukom i krompirima, kao i mariniranim svin
jskim mesom u sosu. Najpoznatijim specijalitetom u Ženevi se smatraju svinjske noge. Klimatske prilike u nemačkom delu su ostavile trag i na kuhinju. Posebna pažnja se poklanja supama, a najviše se sprema supa od brašna. Bogata jezera su doprinela prisustvu ribljih specijaliteta. Variva od mesa i krompira, takođe, potiču iz ovog regiona.
Italijanski region je posebno ponosan na originalnost svojih specijaliteta, koji su skoro kao oni iz Italije. Ovde se podrazumevaju razne vrste pice i testenine, kao i meso sa roštilja.

Napici
Švajcarska se smatra postojbinom čuvenog čokoladnog napitka Ovaltine, koji se može koristiti i kao preliv za hleb namazan puterom. Prirodni sok od jabuka Apfelsaft Švajcarci smatraju eliksirom zdravlja, tako da je omiljen i kod starih i kod mladih. Za one koji vole žestoka pića tu je jabukovača. Najpoštovanije vino je rizling. Od voća se prave razne vrste alkoholnih pića.
Pogledaj prethodnu temuNazad na vrhPogledaj sledeću temu
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu