Delite
Pogledaj prethodnu temuIći dolePogledaj sledeću temu
avatar
MustraBecka
Ženski
Datum upisa : 11.12.2008

Japan

taj Pon Dec 20, 2010 11:32 pm
Povrće, riba i pirinač su osnova japanske kuhinje. Sledi testo, uglavnom rezanci svih oblika, širina i dužina, napravljenih od najrazličitijih vrsta brašna. Osnovni princip kulinarske tradicije je da japanski obed mora da bude umetnički doživljaj, svečanost za oči i češće hrana za dušu nego za telo.
I najjednostavniji obrok sastoji se od supe, jednog jela, uglavnom ribe, kuvanog pirinča i obavezne turšije. Svečani obed sadrži pet-šest pa i više jela od kojih neka čine samo zalogaj ukrašen cvetom na posebnom tanjiru. Slatkiša nema pa obed može da se završi sezonskim ili u specijalnim prilikama vansezonskim voćem, jer su u tradicionalnoj japanskoj kuhinji, mnoga jela već slatka.


Bistra pileća supa

- 500 g piletine i pilećih kostiju
- 2 struka mladog luka ili praziluk
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice đumbira
- 1 kašičica začina iz kesice

* U oko 2 litra vode 1 sat kuvajte na tihoj vatri sve nabrojane sastojke. Skidajte penu da vam se supa ne bi zamutila i nikako ne dolivajte hladnu vodu. Na kraju je začinite po ukusu. Ohladite, skinite sa površine svu masnoću i procedite.
Ova supa je najpribližnija zamena za daši, bistru supu od sušene ribe kacubiši i kombu-alge koja se koristi u pripremi mnogih japanskih jela.

Supa sa jajima i pečurkama

- 6 šolja pileće bistre supe
- 6 tvrdo kuvanih u narendanih jaja
- 6 na listiće isečenih pečurki
- 2 kašike sitno struganog celera
- 2 kašike sitno naseckanog luka vlašca ili praziluka
- kašičica bio začina ili natrijum-glutaminata
- malo čvrstog naseckanog paradajza

* Kratko prokuvajte povrće u slanoj vodi. Rasporedite kuvano povrće i rendana jaja u 6 prikladnih činija ili šolja, prelijte supom i ukrasite paradajzom.

Riblja supa

- 6 šolja bistre pileće supe
- 1 šolja sojinih pahuljica
- 200 g kvalitetne bele ribe
- 12 malih šampinjona nasečenih na listiće
- struk mladog luka
- biber,so
- bio začin ili natrijum-glutaminat

Sve nabrojane sastojke kratko prokuvajte u supi, da omekšaju i odmah poslužite.

Pirinač sa kestenom

- 1,5 šolja pirinča
- 1 šolja očišćenog i usitnjenog kestena
- 2 kašike suvog belog vina
- 1,5 kašičica soli
- 1,5 kašičica šećera

* Osnovni recept za kuvanje pirinča podrazumeva da pirinač prvo operete hladnom vodom i ostavite da se cedi 1 sat pre kuvanja. Na 1 šolju pirinča stavite 3/4 šolje vode. Pirinač kuvajte u tiganju sa debelim dnom, kada provri poklopite i kuvajte 15-20 minuta na slaboj vatri, ili dok sva voda ne ispari. Stavite posudu 1/2 minuta na jaku vatru, sklonite sa šporeta i držite poklopljeno 10 minuta.
Pomešajte sve sastojke sa 2 1/2 šolje vode i skuvajte po osnovnom receptu za kuvani pirinač. Na ovaj način može da se kuva i pirinač sa seckanim pečurkama, očišćenim dagnjama, komadićima bele kvalitetne ribe bez kostiju ili komadićima soje.

Suši

- 1 šolja kuvanog pirinča
- 2 kašike sirćeta
- 2 kašike šećera
- 1 kašika soli
- 1 kašika bio začina ili natrijum-glutaminata
- 3 kašike struganog rena
- 10-12 velikih blanširanih listova spanaća
- 2-3 fileta ribe
- škampi
- malo đumbira

NAPOMENA: Suši su valjkasto oblikovani zalogaji pirinča pomešanog sa najrazličitijim sastojcima, umotani u neku od mnogobrojnih vrsta morskih trava.

* Ribu i škampe skuvajte ili samo očistite i isitnite pa koristite presno za spremanje sušija. Zagrejte mešavinu sirćeta, soli, začina i šećera. Iseckajte ribu ili škampe. Umešajte sve nabrojane sastojke u pirinač i oblikujte valjčiće od po 2 kašičice. Urolajte svaki na kvadrat isečen list spanaća, lagano pritisnite između dlanova i složite na tanjir. Servirajte odmah.

Donburi

- 1,5 šolja pirinča
- 2 šolje bistre supe
- 400 g kuvanog ili pečenog mesa
- 1/2 šolje soja-sosa
- 1/2 šolje suvog belog vina
- 1 kašika šećera
- 6 jaja
- 2 struka seckanog mladog luka

NAPOMENA: Domburi u prevodu znači "velika činija" a reč je o jelu od pirinča sa prelivom, koje se služi u velikoj činiji. U domburi može da se stavi praktično sve što je preostalo od jučerašnjeg obroka. Japanske domaćice ga rado prave, zbog ekonomičnosti i brzine spremanja.

* Ovo je recept za "ojako donburi" ili "porodični domburi". Pirinač skuvajte prema osnovnom receptu za kuvani pirinač. Zagrejte mešavinu supe, soja-sosa, vina i šećera i u njoj kratko prokuvajte usitnjeno meso i luk. Dodajte umućena jaja i kad provri kuvajte još 3 minuta od na tihoj vatri. Začinite po ukusu i prelijte preko kuvanog pirinča.

Tarijaki riba

- 6 fileta ribe
- 6 kašika soja-sosa
- 12 kašika belog suvog vina
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica seckanog belog luka

NAPOMENA: Tarijaki je tehnika mariniranja ribe ili mesa u slatkom pirinčanom vinu, običnom pirinčanom vinu i soja-sosu, koja se peče na roštilju ili na drugi način.

* Prokuvajte sve sastojke marinade, ohladite i 15-20 minuta u njoj držite potopljenu ribu. Posle toga je ispecite na roštilju sa svake strane po nekoliko minuta, i premažite marinatom. Na isti način možete da spremite i škampe, meso ili neke druge vrste ribe.

SAVET PLUS: Ribu možete da pečete i u foliji tako što ćete mariniranu ribu da stavite na komad folije, poprskate limunom, posolite i pobiberite, prekrijete listićima pečurki, pospete istucanim prepečenim bademima i sa malo ulja, zatvoriti foliju i pecite u vreloj rerni 20 minuta.

Salata

- 500 g spanaća
- 1 jabuka
- 3 kašike soja-sosa
- 3 kašike susama
- šećer i začin po ukusu

* Jabuku oljuštite, isecite na kockice i potopite u slanu vodu. Spanać blanširajte u slanoj ključaloj vodi a zatim ocedite. Nasuvo propržite susam, dodajte sve sastojke, lagano promešajte i začinite po ukusu.

Pečurke sa belim lukom

- 300 g šampinjona
- 1 šolja bistre pileće supe
- 1 kašika brašna
- 1 kašika seckanog belog luka
- 1 kašika soka od limuna
- 2 kašike suvog belog vina
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica biozačina

* Umutite sve nabrojane sastojke sem šampinjona. Ukuvajte sos na laganoj vatri pa ubacite cele pečurke i kuvajte ih 5 minuta.

Oden

- 500 g sojinih komadića
- komad ribe bez kostiju
- 1,5 l supe
- 100-200 g strugane rotkve
- 100 g šargarepe
- 100 g rendanog kupusa
- 6 umućenih jaja
- kašika soli
- 2 kašike suvog belog vina
- 1 kašika senfa
- 1 kašika biozačina

* Pomešajte sve sastojke, osim jaja i kuvajte 15 minuta, dodajte jaja i senf i mešajte na vatri dok se jelo ne zgusne.

MISO PASTA
Za supe i variva

Fermentisana pasta od soje, morske soli i, obično, pirinča ili ječma koja se koristi u supama, varivima, namazima i kao začin. Svetle varijante su bledožute ili svetložućkaste i fermentisane su samo nekoliko meseci, blagog i slatkastog ukusa. Duže fermentisane vrste su boje ćilibara ili smeđe, a ukus im je intenzivniji.
U supe se dodaje tako što se kašika paste razmuti u malo supe, vrati u preostalu količinu, ostavi da odstoji nekoliko minuta i servira. Osnovno pravilo je da supa sa miso-pastom ne sme ponovo da provri.
Pogledaj prethodnu temuNazad na vrhPogledaj sledeću temu
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu